Image Alt

G-ARTBLOK

‘Kunst en creatieve vorming ontwikkelen creativiteit die kinderen kunnen gebruiken in hun carrière’

“Ik heb altijd al gehouden van het overdragen van mijn kennis. Toen ik nog verbonden was aan de Nola Hatterman Art Academy waren de leukste momenten voor mij als ik bezig kom zijn met kinderen, vertelt de bekende kunstenaar George Struikelblok. Met het bekende Potlood & Penseel project werden elke grote vakantie honderden kinderen creatief beziggehouden. Met de afdeling Culturele en Creatieve Vorming (CCV) van het directoraat Cultuur, werden er landelijk creatieve expressie lessen verzorgd.

Daarnaast heeft George Struikelblok ook een aantal projecten gedraaid waarbij overdracht van kunst, cultuur en creatieve vorming centraal stonden zoals ‘de cultuur caravaan’, die in een aantal districten zijn geweest. “Maar ik heb altijd gezegd dat ik voor mezelf ooit een eigen school of ruimte wil hebben. Waar ik mijn passie om aan kinderen en jongeren les te kunnen geven, ten uitvoer kan brengen”. Opmerkelijk is dat hij als jongeling onvoldoendes kreeg voor tekenen. Tótdat een vriend hem meenam naar het toenmalig Nola Hatterman Instituut, waar ontdekt werd dat hij met de juiste stimulans eigenlijk juist talent had.

Les geven
Ruim zes jaar geleden is die droom in vervulling gegaan middels de oprichting van G-Art Blok die gevestigd is aan de Keizerstraat. “Ik gaf ook lessen aan volwassenen, privé lessen aan personen zoals Henna Brunings, Dorette Kuster, allemaal mensen die met kunst zijn doorgegaan”.

Via G-Artblok verzorgt hij lessen, draait hij exposities en worden in de grote hal tal van creatieve activiteiten gehouden. Als hij naar het buitenland gaat is hij altijd wel op de uitkijk naar dingen die hij kan gebruiken in dat proces van lesgeven aan kinderen. “Ik zag een grote hal en dacht ik maak grote schilderwerken en dus is dit een ideale ruimte om als galerie te gebruiken. En toen kwam de gedachte op om ook het lesgeven in deze hal te doen en vanuit mijn eigen perspectief lessen te geven”.

Toegewijd team
In de afgelopen jaren zijn er tal van mooie hoogtepunten geweest. “Vanaf het begin al bij de opkomst van de kinderen, die echt overweldigend was. Daaruit bleek dat de behoefte er echt was”. Het uitgangspunt van George bij zijn eigen school is anders, er wordt zoveel als mogelijk een één op één begeleiding gegeven. Bij de kleintjes zij er zeker vier begeleiders en bij de ouderen is dat iets minder. “Maar het zijn allemaal medewerkers die ik zelf heb opgeleid en die mij helpen om het werk te doen. Ik heb echt een mooi en toegewijd team dat mij ondersteunt, want natuurlijk kan ik het niet alleen”.

De toeloop is altijd groot geweest. Daarnaast biedt George Struikelblok op basis van zijn ervaring, drie-maandse cursussen aan. “Ik ben zelf vader en ik weet hoe het gaat. Ze zijn bezig met zwemmen, muziek, dan ballet, dan voetbal, ze willen vaak wisselen van activiteit. Als je ze dan vasthoudt aan dat hele jaar les dan zitten ze misschien iets te doen dat ze niet zo fijn vinden en dat mag het niet zijn”.

Vorderingen
Na drie maanden wordt er een leerlingen expo gehouden waarbij zowel de leerling als de ouders de vorderingen zien van het kind. Dan is het aan hun of zij door willen gaan. Telkens vanuit een verlengperiode van drie maanden. “Nu hebben we kinderen die al drie jaar en langer bij ons zitten. Ze gaan steeds verder in hun groei, hun ontwikkeling”. De groei is ook enorm groot van dertig kinderen naar nu honderd leerlingen. “We zaten eerst gewoon aan de voorkant van de hal. Nu is de hele hal in gebruik”, lacht George breed. Wat ook heel mooi is dat kinderen vooruitgang boeken in hun technieken. Ze komen soms heel onzeker naar binnen en durven nauwelijks wat te doen maar ze worden ook door het sociaal contact vrijer. “We hebben ook een paar autistische kinderen die we begeleiden. De ouders zien en ervaren de positieve veranderingen”.

Rietveld Kunstacademie
De lessen helpen de kinderen vormen in hun ontwikkeling, de locatie met de grote schilderijen is ook een inspiratie. “Het is ook fijn te zien dat de ouders echt betrokken zijn. Het moet niet iets zijn van ons alleen maar het moet een samenwerking zijn”.

De ultieme erkenning van zes jaar lesgeven is dat een van zijn studenten, Chiara Tjon-A-Joe nu op de Rietveld Kunst academie zit. “Ze heeft haar portfolio bij ons samengesteld en daarmee is ze aangenomen.” Daarnaast doet G-Artblok altijd mee met de Nationale Kunstbeurs de afgelopen vier jaar. “We hebben de jongste kunstenaar die meedoet aan de NK. En we hebben individuele mensen die reeds langer bezig zijn bij ons, geselecteerd en aangemoedigd om als individu deel te nemen aan de NK”. Dat laat zien dat er groei is en dat er opkomend talent is.

Gebalanceerde ontwikkeling
Volgens George is het niet de bedoeling dat elk kind dat bij hem op les komt, kunstenaar wordt of een creatief beroep gaat uitoefenen. “Als we uitgaan van studie, dan weten we dat creatieve stimulans essentieel voor de gebalanceerde ontwikkeling van de hersenen.

Wanneer beide helften van de hersenen gestimuleerd worden levert dat iemand op die beter ontwikkeld is. Maakt niet uit wat voor carrière hij of zij dan ook zal hebben in de toekomst, zij zullen met meer creativiteit hun werk doen. Zij zullen ook meer creatief zijn in het bedenken van oplossingen”. Hij merkt dat kinderen vaak vlotter worden, expressiever worden, beter kunnen omgaan met hun emoties en ook beter kunnen aangeven hoe het met ze is; ze presenteren ook beter. “Wat doe je als kind, je krabbelt. Geef een kind een pak kleurtjes, hij zal het hele huis vol kleuren. Het zit in onze DNA om creatief te zijn, maar het moet worden gestimuleerd”.

Groot dromen
“Kijk naar de ergonomische stoel waar je op zit, een mooi gebouw, de ICT sector, als je kijkt naar bijvoorbeeld die geweldige animaties in games en films. Waar je ook maar kijkt, creativiteit is essentieel”.

Uitgaande van de ontwikkelingen op ICT gebied heeft G-Artblok net voor de covid periode digitale kunst in haar leerpakket opgenomen. Het idee is aan kunstvrienden in het buitenland voorgelegd en het heeft een aantal laptops opgeleverd. “We hebben daarop animatie software laten instaleren en de kinderen geleerd bewegende animaties te maken. Je inspireert. Misschien wordt dat het werk van die leerling. Omdat we in sommige opzichten een beetje achter zijn in ons educatie systeem is het belangrijk dat we kinderen op een andere manier laten zien dat ze groot mogen dromen en dat een carrière in de creatieve industrie een grote mogelijkheid is”, meent George gepassioneerd.